Debatt Ebersteinska Gymnasiet Norrköping 19e April | Sverigedemokraterna i Norrköping

Debatt Ebersteinska Gymnasiet Norrköping 19e April

Den 19e april debatterade jag mot företrädare från riksdagspartierna i Ebersteinska Gymnasiets aula i Norrköping. Dagen började inte så bra. Jag hade missuppfattat vilken skola det rörde sig om, och gick istället till De Geergymnasiet för att debattera. Fick förklarat för mig att ingen debatt skulle hållas där. Märkligt tyckte jag och gick hem. Väl hemma kollade jag mejlen och såg att jag gått till fel skola, varpå jag skyndade mig till Ebersteinska gymnasiet.

Polisbevakningen var riktigt bra när jag kom fram. Jag blev eskorterad till aulan av fyra trevliga poliser. Vi skulle sitta på stolar som stod uppställda på scenen, och för första gången hade arrangörerna gjort rätt genom att placera min stol mellan blocken och inte på en kant.

Vi fick börja med ett öppningsanförande för att sedan debattera följande områden:

Jobben/arbetslösheten
Skolan/eftergymnasiala studier

Invandring/flyktingmottagande

Försvaret/Säkerhetspolitiska frågor

Norrköpings framtid

Kort sagt så var det en intressant debatt. Särskilt debatten om invandring/flyktingmottagande var spännande eftersom inget annat parti verkade bry sig om frågan och jag tror att de flesta åhörarna skrattade åt riksdagspartiernas tomma ord. Det märktes tydligt att vi hade många sympatisörer på skolan efter alla applåder.

Motdebattörerna var mycket duktiga på att tala, även om vissa kanske inte riktigt visste vad de pratade om ibland. Så är det dock alltid. Särskilt Socialdemokraternas Theresa Carvalho gjorde mig (än en gång) besviken när hon mer eller mindre påstod att vi Sverigedemokrater inte stod upp för alla människors lika värde.

Senast jag debatterade mot henne var under EU-valet 2009 i De Geergymnasiet i Norrköping där hon påbörjade sitt öppningsanförande med att säga att Socialdemokraterna aldrig kommer samarbeta eller acceptera stöd från Sverigedemokraterna. Odemokratiskt, ja. Omoget, ja. Sorgligt, ja. Efter EU-debatten ifjol kom det, trots att SD knappt hade några sympatisörer på skolan, fram elever till mig föra att visa deras besvikelse efter Carvalhos uttalande.

Nog om förra året. Något som också irriterade mig var när vänsterpartiets företrädare påstod att det var vi Sverigedemokrater som skapade rasism i Sverige. Detta trots att det är vi Sverigedemokrater som främst motarbetar rasismen i samhället och samtidigt har den betydligt mest humana flyktingpolitiken. I vanlig ordning fick jag inget svar när jag önskade ett exempel på varför vi skulle vara rasister.

Markus Wiechel, Orförande Sverigedemokraterna Östergötland